Jakie są właściwości zdrowotne kawy inki?

Kawa zbożowa inka powszechnie znana jest jako tańszy oraz uboższy zamiennik kawy zwykłej. Jej historia sięga końca 1818 roku, kiedy na ziemiach polskich powstała pierwsza fabryka zajmująca się produkcją kawy zbożowej. Inka w czasach PRL-u postrzegana była jako odpowiednik trudnodostępnej oraz droższej kawy. W dzisiejszych czasach kawa zbożowa wraca do łask. Podaje się ją zazwyczaj w szpitalach oraz w przedszkolach. Bardzo chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie, którym bardzo zależy na właściwym, zdrowym odżywianiu. Skład inki uzależniony jest od producenta. Na rynku polskim dostępnych jest bardzo dużo wariantów kawy zbożowej. Można ją spotkać w wersji sypanej,  a także w torebkach, z przeróżnymi dodatkami. Podstawowym produktem inki są prażone ziarna zbóż, a zazwyczaj są to pszenica, żyto, orkisz, jęczmień. Do ziaren dodawane są różne dodatki mające za zadanie dodać kawie odpowiedni aromat oraz smak. Najczęściej należą do nich cykoria, łubin, kozieradka, żołędzie, wanilia, figi, melisa oraz głóg.

Jakie są właściwości kawy zbożowej?

Naturalna kawa zbożowa ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Inka wspomaga trawienie oraz przeciwdziała zaparciom. Pomaga również w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, a także redukuje refluks i zgagę. Usprawnia wydzielania żółci i działanie układu nerwowego. Zawarte w ince polifenole potrafią zneutralizować wolne rodniki, które chronią nasz organizm przed nowotworami. W ten sposób opóźniają proces starzenia się organizmu.

Porównanie kawy zwykłej a kawy zbożowej

Kawa zbożowa ma ogromną przewagę nad zwykłą kawą. Pierwszą dużą różnicą jest to, iż mogą ją spożywać prawie wszyscy, niezależnie od wieku. W szczególności polecana jest osobom, które muszą z różnych przyczyn unikać picia zwykłej kawy. Inka w żaden sposób nie podrażnia śluzówki żołądka, tak jak ma się to w przypadku zwykłej kawy. Nie wywołuje również zgagi. 

Related posts